brandweerkazerne Puurs

 
 

Het team zet alle eisen in oppervlakten uit en constateert het zware programma voor het terrein. Na de analyse van alle eisen van het programma wat betreft de inplanting en de ontsluiting, wordt de kazerne haaks op de N16 ingeplant als zwaarst wegend landschapselement. De circulatie van de kazerne neemt veruit het meeste ruimte in beslag en wordt ontkoppeld van deze van de school, die langs de achtertuinen van de woningen langs de Kleine Amer loopt. De school wordt parallel met de N16 ingeplant, en vormt een scherpe hoek om als het ware als een scherm ook de geluidshinder van de trein te bufferen. De woningen voor de korpsleden worden in een latere fase, wanneer het terrein vrijkomt, ontwikkeld langs de Kleine Amer, georiënteerd naar de velden en de bossen.

De ontwerpers zijn sterk bezig geweest met het beeld dat de kazerne moet hebben. Het is een efficiënte machine geworden, voor minstens 50 jaar ten dienste van het brandweerkorps. De grote luifel is een echo van het talud van de N16, en de droogtoren wordt gebruikt als landmark. Het is een gebouw als een waardig visitekaartje voor Puurs. Het is een heel verfijnd ontwerp geworden, met veel aandacht voor de detaillering en het beeld van de architec-tuur. Er is aandacht voor een helder kleurenschema en een spel met licht en donker dat beeldbepalend zal zijn voor het gebouw.

De buitenruimte wordt op een speelse manier ontworpen, maar met een functionele bedoeling: de felle kleur-schakeringen van de brandweerparking moeten de bezoekers ontraden er hun wagen achter te laten. De korpswoningen worden afgescheiden van de N16 door een gemeenschappelijke tuin.

De voorgestelde materialen zijn rubberen gevelpanelen en polycarbonaat gevel-panelen.



uit het juryrapport Open Oproep 11.01e.

fire 2

DATA

bouwheer    Brandweer Puurs
ontwerp       geert de neuter      
jaar              2006

open oproep Vlaams Bouwmeester
study
in progress
built